Eratosthene1
Δράσεις

Το Πείραμα του Ερατοσθένη

11η Δράση, «Το Πείραμα του Ερατοσθένη».

 

Την Τρίτη 19/03/2024, μια ημέρα πριν την Εαρινή Ισημερία και την Τετάρτη 20/03/2024, δηλαδή την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, το σχολείο μας πήρε μέρος στην ετήσια πανελλαδική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη». Η συγκεκριμένη δράση διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπεύθυνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Συμμετέχοντας στο ιστορικό αυτό πείραμα, οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την επιστημονική ιδιοφυία του Ερατοσθένη του Κυρηναίου, που δικαίως θεωρείται ο πατέρας της μαθηματικής γεωγραφίας αφού κατόρθωσε και υπολόγισε με ακρίβεια την ισημερινή περίμετρο της Γης πριν περίπου 2300 έτη. Το πείραμα έλαβε χώρα στο προαύλιο του σχολείου μας. Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους μέτρησαν το ύψος διαφόρων αντικειμένων και το μήκος της σκιάς τους σε χρονικά διαστήματα ηλιοφάνειας και κοντά στη φάση που ο Ήλιος βρισκόταν πάνω από τον Ισημερινό. Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας με τις μετρήσεις τους και με τους κατάλληλους υπολογισμούς και τις απαραίτητες διορθώσεις προσδιόρισαν με μικρό σφάλμα το μήκος της περιφέρειας (39.997 km) και της ακτίνας του πλανήτη μας (6.369 km).

Η συνεργασία μεταξύ των μαθητών κατά την υλοποίηση της βιωματικής και πολυαισθητηριακής αυτής δραστηριότητας τους επέτρεψε να συνειδητοποιήσουν τη διαχρονική αξία των αρχαιοελληνικών Μαθηματικών. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο πείραμα, για την επιμέλεια, το ζήλο και την ομαδικότητα που επέδειξαν!

 

Δρ. Αργύριος Καψιώτης (Εκπαιδευτικός ΠΕ04.05)

Eratosthene2